Dagvaarding na ontvangst betaling

De deurwaarder geeft een dagvaarding af een dag nadat de openstaande factuur betaald is. Wat moet de gedaagde nog betalen?

14 dagenbrief

De cliënt heeft na het ontvangen van de factuur en het uitblijven van de betaling een herinnering ontvangen. Aan particulieren is het verplicht zo’n herinnering te sturen, ook wel 14-dagenbrief genoemd. De cliënt krijgt door middel van de 14-dagenbrief nog 14 dagen de tijd om te betalen. In de brief staat vermeld welke incassokosten er worden berekend bij het uitblijven van betaling. Dit is een verplicht onderdeel. Daarna pas kunnen deze incassokosten doorberekend worden aan de cliënt. De incassokosten in deze zaak worden berekend op €40,-.

Incassobrief

Bij het versturen van de daadwerkelijke incassobrief zijn de incassokosten verhoogd naar €42,98. Daarin wordt ook de wettelijke rente doorberekend. De hoofdsom is € 286,52, incassokosten € 42,98 en een oplopend bedrag aan wettelijke rente.

Betaling

infographic-incassoprocedure-bedrijven-particulier-14-dagenbrief-incassobureau-incasso

De schuldenaar betaalt uiteindelijk het factuurbedrag inclusief de lagere incassokosten en rente. De deurwaarder geeft pas een dag later de dagvaarding af. Omdat het administratiekantoor de dagvaarding betekent voordat ze gecontroleerd hebben of de betaling gedaan is volgt er toch een procedure. Ze vorderen de kosten voor de gerechtelijke procedure en de resterende incassokosten van 2,98.

Beoordeling

De rechtbank bevestigt dat de incassokosten niet hoger mogen zijn dan in de 14-dagenbrief is genoemd. Doordat er in de 14-dagenbrief een bedrag van €40,- aan incassokosten hebben genoemd, is dat het bedrag dat ze mogen rekenen. De rechtbank benoemt dat de hoofdsom en incassokosten al betaald zijn voordat de dagvaarding is afgegeven door de gerechtsdeurwaarder. Proceskosten zijn daarom niet opeisbaar.

Beslissing

Het administratiekantoor betaalt de proceskosten van de gedaagde, omdat de vordering wordt afgewezen.

Tenslotte

In sommige gevallen loont dagvaarden niet. Een goede communicatie over openstaande bedragen en de gevolgen bij niet betalen zijn essentieel. Uw openstaande facturen kunt u met een gerust hart bij Blue Ocean Juristen kwijt. Wij zorgen voor de juiste communicatie en proberen de factuur met zo min mogelijk juridische kosten betaald te krijgen.

Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 12 november 2020, zaaknummer
8389954 CV EXPL 20-1033