Na het leggen van zonnepanelen verzakt het dak van een uitbouw

SolarNRG plaatst 54 zonnepanelen bij een klant. Hiervan worden 10 zonnepanelen op het platte dak van een uitbouw gebouwd. Vervolgens verzakt de uitbouw, de klant stelt SolarNRG aansprakelijk en eist schadevergoeding.  

Casus

Voordat de zonnepanelen geplaatst zijn heeft SolarNRG een voorinspectie uitgevoerd. Zowel op afstand als door middel van een huisbezoek. Hierbij hebben zij ook op uitbouw gestaan. Er is toen niks opgevallen aan het dak, waardoor de monteur ook geen melding heeft kunnen doen of advies heeft kunnen geven.

De klant is van mening dat de medewerker van SolarNRG toen had moeten voelen dat het dak niet geschikt was voor het plaatsen van zonnepanelen met ballast (verzwaring). Hij vindt dat SolarNRG hem hiervoor had moeten waarschuwen. Of in ieder geval dat SolarNRG nader onderzoek had moeten doen of de klant had moeten adviseren om dat te (laten) doen.

Beide partijen zijn het er wel over eens dat er geen visuele indicaties waren dat het dak niet geschikt was. De dragende balken waren niet zichtbaar bij de uitbouw. 

SolarNRG heeft voorgerekend dat het systeem met de zonnepanelen een kwart is van de maximale belasting die is toegestaan op een dak dat voldoet aan het Bouwbesluit. 

Na twee jaar heeft de klant een aannemer laten komen, de klant had toen al geconstateerd dat het dak verzakt was. Toen de aannemer op de uitbouw ging kijken is hij door het dak gezakt.

Beoordeling

De rechtbank is van mening dat SolarNRG er vanuit mocht gaan dat het dak voldeed aan het bouwbesluit. Daarbij is de rechtbank dan ook van mening dat er geen verplichting ligt bij de monteur van de zonnepanelen om de klant te adviseren om nader onderzoek te doen.  

Uitspraak

Het verzoek van de klant om schadevergoeding wordt afgewezen en de klant wordt veroordeeld in de proceskosten van SolarNRG. Dit komt er op neer dat de klant SolarNRG uiteindelijk € 1.190,= moet betalen. 

Uitspraak Rechtbank Rotterdam; 16 november 2023; zaaknummer 10451804