
Een aap die auteursrecht bezit over een Selfie, de rechter oordeelt
Een Amerikaanse rechter kreeg een opmerkelijke vraag voorgelegd. Kan een aap auteursrecht hebben op een Selfie?
De vraag kwam aan de orde in een rechtszaak in San Francisco, Verenigde Staten. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) had een rechtszaak aangespannen.
Ze stelden dat de zes jaar oude aap Naruto de auteursrechten had over de Selfies die hij maakte in 2011. Deze Indonesische Zwarte Kuifmakaak maakt in 2011 honderden Selfies, waarbij er enkele goed gelukte Selfies waren. Deze foto’s werden wereldwijd bekend. De dierenrechtenorganisatie wilde de opbrengsten van deze foto’s ten goede laten komen aan de aap die de Selfie genomen had.
Verschillende media verspreidde deze foto’s al auteursrechtenvrij, waaronder Wikipedia. Naast de aap claimt ook de eigenaar van de camera het auteursrecht van deze foto’s.
De dierenrechtenorganisatie stelt dat de Amerikaanse wet niet vermeldt dat het auteursrecht alleen geldt voor mensen.
De rechter oordeelt echter anders. De federale rechter William Orrick oordeelt dat een aap geen auteursrecht kan bezitten, ook niet als er sprake is van een Selfie. De rechter is van mening dat er in de huidige ‘Copyright Act’ geen indicatie is die wijst dat het auteursrecht ook voor dieren bedoeld is. Het is aan de Amerikaanse President en het Congres om verandering te brengen in de huidige regels.
Jeff Kerr van de dierenrechtenorganisatie heeft al aangekondigd verder te gaan met het gevecht voor de rechten van de apen.
Of de eigenaar van de camera wel het auteursrecht bezit moet nog uitgemaakt worden door de rechter in een andere rechtszaak. In deze zaak onthield de rechter zich van dit oordeel.