Is een bod via een marktplaats advertentie direct een koopovereenkomst?

Wanneer is er nou een overeenkomst gesloten op Marktplaats. Is dit bij een bod of kan de ‘koper’ er dan nog vanaf zien? In deze zaak gaat het ook om een geaccepteerd bod via Marktplaats, maar in hoeverre is er een koopovereenkomst tot stand gekomen.

De eiser in deze partij is de verkoper van een verzameling postzegels. Deze  verzameling heeft hij via Marktplaats aangeboden, waarna er een bod is gekomen van  €6.000,-. De verkoper heeft dit bod geaccepteerd en daarna de bieder een bericht gestuurd waarin hij vraagt wanneer hij de verzameling komt ophalen. De bieder geeft aan dat hij de verzameling toch afziet van de koop.

De marktplaatsverkoper accepteert dit niet en heeft bij Marktplaats het verzoek ingediend tot inzage persoonsgegevens, om te achterhalen wie de bieder op Marktplaats is. Maar Marktplaats wil deze gegevens niet verstrekken.

De eis

De eiser vordert €6.000,- van Marktplaats en anders de afgifte van de persoonsgegevens van de bieder.

Eiser stelt dat er een verkoopovereenkomst tot stand is gekomen tussen hem en de bieder. Omdat de bieder uiteindelijk niet door is gegaan met de koop, wil de verkoper juridische stappen ondernemen richting de bieder. Daarvoor heeft hij de gegevens nodig, maar deze kan hij alleen verkrijgen via Marktplaat. Aangezien Marktplaats de gegevens niet afgeeft, stelt de eiser dat Marktplaats verantwoordelijk is voor de geleden schade (ten hoogte van het bod van € 6.000.-).

De beoordeling

De kantonrechter beoordeelt dat de eiser geen inzake kan krijgen in de persoonsgegevens van de bieder op Markplaats. Marktplaats hoeft hierin niet te voorzien en is ook niet schadeplichtig.

Eiser stelt zelf dat er een overeenkomst is gesloten, maar Marktplaats heeft dit voldoende weerlegt.

In hun gebruikersvoorwaarden is opgenomen dat: “een bod op een product of dienst niet bindend is. Adverteerder is niet verplicht een dergelijk (redelijk) bod te accepteren. Indien een degelijk bod door een Adverteerder word geaccepteerd, verplicht dit de bieder niet tot aankoop. (…)”

Het accepteren van het bod door de verkoper is niet voldoende om een overeenkomst af te sluiten.

Beslissing

De rechter wijst de vorderingen van de verkoper af. Marktplaats hoeft niet te voldoen aan zijn eisen.

De eiser wordt veroordeeld om de proceskosten van Marktplaats te betalen en de eigen proceskosten voor eigen rekening te houden.

Conclusie

Marktplaats mag de spelregels van handelen via hun platform bepalen. Dit betekent niet dat ze nooit gegevens hoeven te verstrekken aan hun gebruikers. Ze moeten dit toetsen aan een aantal opgestelde regels. In dit geval was er duidelijk geen overeenkomst gesloten, maar misschien in uw geval wel. Een eerder blog die we schreven laat zien dat de koper wel gehouden was aan de koop op marktplaats. Heeft u een koop via Marktplaats gesloten, maar komt de koper of verkoper niet over de brug? Wij kunnen uw zaak bekijken en u eventueel bijstaan in een vervolg proces.

Uitspraak rechtbank Amsterdam, 20 september 2019, zaaknummer 7513662 CV EXPL 19-3249