Juridische bijstand bij portretrecht

Onze dienstverlening richt zich op beide kanten van het portretrecht:

    • Opstellen toestemmingsverklaring
    • Controleren toestemmingsverklaring
    • Ontvangen claim inbreuk op portretrecht
    • Versturen claim inbreuk op portretrecht

In alle gevallen kunnen wij u van dienst zijn met onze juridische kennis, laat ons meekijken in uw zaak.

portretrecht-auteursrecht-avg-juridisch-rechtspraak-informatie

Wilt u meer leren over portretrecht en de regelgeving daaromheen, leest u dan hieronder verder.

Contact jurist

Laat vrijblijvend uw gegevens achter met onderstaand formulier.
Wij nemen contact met u op en kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Portret in opdracht

Een portret in opdracht mag gemaakt worden, natuurlijk want u of iemand anders heeft de opdracht gegeven. Maar of dat portret ook gepubliceerd mag worden, daar komen andere zaken bij kijken.
Bij een afbeelding waarbij geen mensen te zien zijn heeft de maker in principe het recht in handen om de beelden openbaar te maken en te verveelvoudigen.  Maar als er personen op staan dan beperkt het recht de maker in het openbaar maken van die beelden, dit is niet toegestaan zonder toestemming van de geportretteerde.
De geportretteerde en diens nabestaanden mogen de afbeelding wel openbaar maken en gebruiken, maar moeten bij het openbaar maken wel de gegevens van de maker vermelden.

Portret niet in opdracht

We maken de hele dag foto’s en beelden. Hierop komen ook mensen in beeld. Mag u deze foto dan zomaar publiceren?
In principe zou het moeten kunnen, maar het ligt wel aan het beeld wat op de foto geschetst wordt.
Weet u bij voorbaat al dat iemand er op tegen is dat er een foto van hem/haar op internet gezet wordt dan is het verstandig om dit niet te doen, of om toestemming te vragen.
Een afgebeeld persoon kan zich verzetten tegen het publiceren van zo’n foto, maar alleen met een redelijk belang zal dit ook toegekend worden.

Wat is een redelijk belang?

Een redelijk belang wordt onderverdeel in twee categorieën: persoonlijke belangen en commerciële belangen.

Persoonlijk belang
De afgebeelde persoon kan er belang bij hebben dat een portret van hem/haar niet gepubliceerd wordt. Het kan inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer of het zet de persoon in een fout daglicht.
De locatie waar een foto gemaakt wordt kan ook uitmaken. Foto’s op een strand zijn eerder ongepast voor de geportretteerde dan een foto in een winkelstraat. Ook een foto in/om het huis of werk van de persoon kan sneller problemen opleveren dan een foto op een openbare plek.
De rechter bepaald of het redelijk belang groter is dan een ander belang.

In deze rechtszaak leest u hier meer over.

Commercieel belang
Gebruikt u de foto van een bekend persoon voor commercieel gebruik? Dan kan deze persoon zich beroepen op zijn/haar commerciële belang. U lift immers mee op het succes van deze persoon, zonder de persoon daarom om toestemming te hebben gevraagd. Deze persoon wordt hiermee geassocieerd aan uw bedrijf/product zonder daarvan op de hoogte te zijn.

Een persoon hoeft niet eens afgebeeld te staan om een redelijk belang te hebben bij het niet publiceren hiervan. Is de persoon wel herkenbaar aan bepaalde kleding of een houding of wordt er een look-a-like gebruikt, ook dan kan er een rechtszaak volgen. Zoals hier bij Max Verstappe vs. Picnic.

Toestemming krijgen

Als u toestemming krijgt om een portret te publiceren kunt u dit het best schriftelijk vastleggen in een zogenaamde toestemmingsverklaring.
Wij helpen u graag bij het opstellen van een toestemmingsverklaring gericht op uw bedrijf.

Portretrecht valt onder intellectueel eigendom

Call Now Button