Kuifje fanclub mag Kuifje afbeeldingen gebruiken

Een Belgisch bedrijf Moulinsart is in het ongelijk gesteld voor het verzoek tot een verbod van het gebruik van Kuifje afbeeldingen uit de Kuifje albums. Zij wilden via de rechter de Kuifje Fanclub Hergé Genootschap een verbod opleggen tot het gebruik van de afbeeldingen van Kuifje in haar publicaties.

Het Belgische bedrijf heeft verschillende auteursrechten, waaronder die van de afbeeldingen van Kuifje. Het bedrijf stelde dat de fanclub inbreuk maakt op de auteursrechten van Moulinsart en vraagt een verbod voor de fanclub om de afbeeldingen van Hergé te gebruiken.

Echter oordeelt het Gerechtshof Den Haag dat het Belgische bedrijf de fanclub niet kan verbieden om de afbeeldingen uit het Kuifje album te gebruiken in publicaties. Eerder had het hof al vastgesteld dat het Belgische bedrijf onvoldoende heeft aangetoond dat zij beschikt over de auteursrechten op de afbeeldingen van Hergé uit de Kuifje albums. Dit wordt veroorzaakt daardoor er een is uit 1942 die de auteursrechten van de Kuifje albums reeds heeft overgedragen aan een andere partij.

Het Belgische bedrijf is wel in het gelijk gesteld betreffende het gebruik van afbeeldingen van Hergé, de auteur van kuifje, die niet afkomstig zijn uit de Kuifje albums. De fanclub stelde dat zij de afbeeldingen mochten gebruiken op grond van het recht van citeren. Het Hof oordeelt hierin dat de fanclub zo omvangrijk en structureel citeert dat de grenzen van het citaatrecht zijn overschreden. Er wordt hiermee een verbod gelegd op het gebruik van de afbeeldingen van Hergé buiten de Kuifje albums met een dwangsom van € 1.000,= per iedere inbreuk op dit recht.

Om de gehele uitspraak na te lezen verwijzen we naar onderstaande links:
Uitspraak Gerechtshof Den Haag op 27 oktober 2015
Eerdere uitspraak op 26 mei 2015