Ontslag zwangere werknemer tijdens proefperiode

Mag je een zwangere werknemer tijdens haar proefperiode ontslaan? Dat is de discussie in de lopende rechtszaak tussen een werknemer en een tandartspraktijk. De rechter moet bepalen of de arbeidsovereenkomst met de werknemer inderdaad is beëindigd door de zwangerschap of dat er andere redenen voor zijn.

Casus

De tandartspraktijk heeft een nieuwe mondhygiëniste in dienst genomen. Aan het eind van de eerste dag meldde zij al zwangerschapsgerelateerde klachten. Daarop volgde een ziekmelding vanaf haar tweede werkdag. Een week later is de werknemer weer aan het werk gegaan, maar zij moest al snel haar werkzaamheden weer staken in verband met dezelfde klachten.

De werkgever heeft de werknemer uitgenodigd voor een gesprek en heeft daarin het ontslag aangekondigd van de werknemer. De werknemer zat nog in haar proefperiode, dus in principe mag de werkgever per direct ontslag geven.

De werknemer is het hier niet mee eens en is een rechtszaak gestart. Niet omdat zij ontslag heeft gekregen in haar proefperiode, maar vooral omdat het op basis is van haar klachten tijdens haar zwangerschap. Zij heeft geen andere reden vanuit de werkgever meegekregen.

De rechter oordeelt dat een werknemer ontslaan tijdens de proefperiode mag, maar niet als dit te maken heeft met een zwangerschap. Dit wekt de suggestie van discriminatie en dit is in strijd met de Nederlandse wetgeving. Wel geeft de rechter de tandartspraktijk nog de gelegenheid om aan te tonen dat zij andere redenen hadden om de werknemer te ontslaan.

Een definitieve uitspraak is nog niet geweest, het kan ook zijn dat de partijen er onderling uit gaan komen.

Conclusie

Een proefperiode in een contract is bedoeld om uit te vinden of werkgever en werknemer een match zijn. Mocht dit om wat voor reden niet zo blijken te zijn, dan mag een arbeidscontract worden opgezegd. Maar op grond van discriminatie, en daarmee zwangerschap, is het beëindigen van een contract nooit terecht.

Tot slot

Heb jij juridische problemen met je werkgever bij het beëindigen van je contract of loopt er een ander arbeidsconflict? Onze arbeidsjurist staat je graag bij met raad en daad! Neem contact met ons op.

Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 30 januari 2020, zaaknummer 8152906 VZ VERZ 19-19906