Afschaffing VAR-verklaring uitgesteld tot 1 april 2016

De Eerste Kamer is door staatssecretaris Wiebes van Financiën verzocht om de behandeling van de nieuwe regels voor zzp-ers uit te stellen.

Zoals Blue Ocean Juristen eerder al berichtte werd de streefdatum van 1 januari 2016 al krap en was hier veel onzekerheid over bij zzp-ers. De staatssecretaris schrijft in een kamerbrief dat de streefdatum op 1 april 2016 is gezet voor de inwerkingtreding van de vervanger van de VAR-verklaring.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben hierbij de tijd tot 1 januari 2017 om hun werkwijze te regelen naar de nieuwe regelgeving.

De nieuwe wet
Zoals we in ons bericht begin oktober meldde was er nog veel onduidelijkheid en waren en nog maar slechts 2 modelovereenkomsten gepubliceerd door de belastingdienst. De nieuwe wet zou juist meer duidelijkheid moeten creëren voor werkgevers en met name ook voor zzp-ers. Binnen dit nieuwe systeem vervalt de VAR-verklaring en kan er gebruik gemaakt worden van modelovereenkomsten die gepubliceerd worden door de belastingdienst.

Nu twee maanden voor de oorspronkelijke invoering waren er slechts enkele modeovereenkomsten gepubliceerd en was er onduidelijk wie zich wel en niet zzp-er mocht noemen. Ondanks dat de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel heeft gestemd heeft de Eerste Kamer kritische vragen gesteld over deze nieuwe wet voor zzp-ers (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).