Genieten in de zon? Aannemer komt afspraken niet na.

Niets is lekkerder dan in deze tijd van het jaar weer te genieten van de tuin of het balkon. Natuurlijk alleen als het weer meewerkt of als de aannemer ook daadwerkelijk je nieuwe terras komt leggen.

In onderstaande rechtszaak komt de aannemer niet opdagen op het afgesproken moment. Aanbetaling is al gedaan, maar de werkzaamheden komen niet op gang. Mag je de aanbetaling terugeisen? En mag de aannemer eventuele kosten hiervan afhalen en moet hij dit ook kunnen aantonen?

Wat er precies aan de hand is:

Opdrachtgever en aannemer zijn samen een gemengde koop- en aanneemovereenkomst aangegaan. De opdrachtgever is met de aannemer overeengekomen dat de aannemer tegels komt leggen. Hiervoor heeft de opdrachtgever een aanbetaling gedaan van € 2.057,-. Op het afgesproken moment is de aannemer niet komen opdagen, dus de aannemer komt gemaakte afspraken niet na. Nu wil de klant zijn aanbetaling terug.

Beoordeling door rechter

Opzeggen overeenkomst

Met de afgesloten koop-/aanneemovereenkomst mag de opdrachtgever deze overeenkomst elk moment opzeggen. Als bewijs heeft de klant in de rechtszaak een whatsapp bericht ingediend. Hierin is het volgende te lezen:

“ Ik vindt dit echt geen manier hoe je klanten behandeld

Op zn minst moet je mij inlichten en kunne we overleggen

Op de laatste dag niet reageren,kan toch niet

Stort mijn vooeschot vandaag terug aub 

Voor de rechter is dit voldoende bewijs dat de klant de overeenkomst inderdaad per direct opzegde.

Op dit bericht heeft de aannemer het volgende gereageerd:

“ Komt goed maandag staat het erop 

Door op deze manier te reageren heeft de aannemer de opzegging geaccepteerd.

Aanbetaling

Opdrachtgever zegt de overeenkomst op voordat het werk klaar is, omdat de aannemer niet is komen opdagen. Normaal gesproken moet de opdrachtgever de kosten betalen over het al geleverde werk. Maar de aannemer heeft nog niks gedaan en hij heeft ook niet aannemelijk gemaakt dat hij al kosten heeft gemaakt (denk aan het bestellen van tegels of het huren van materieel). Daarom heeft de opdrachtgever in dit geval recht op terugbetaling van de hele aanbetaling.

Beslissing

De aannemer is veroordeeld tot het terugbetaling van de aanbetaling inclusief de kosten voor de buitengerechtelijke werkzaamheden en de proceskosten.

Tenslotte

Heb jij een geschil met een koopovereenkomst of een aanneemovereenkomst en kom je er zelf niet uit, dan staan wij graag voor je klaar met juridische hulp. Onze aanpak is altijd gericht op het onderling oplossen van de situatie, zodat er zo min mogelijk tijd overheen gaat. Mocht dit uiteindelijk toch niet de oplossing zijn, dan ondernemen we (in overleg) vervolgstappen.

Uitspraak Rechtbank Rotterdam; 04 mei 2023; zaaknummer 10249549 / CV EXPL 22-5086